Edelen, leenmannen en notabelen van Vlaanderen, 1515 - 1542 - 1552
P.A. Donche
petrus.uncius@gmail.com
Verschijningsdatum: ca. 15 april 2019
- 420 bladzijden
- 45 illustraties Z/W
- formaat 168 x 238 mm
- index
- klik hier voor de kaft voor en achter
- klik hier voor de inhoudstafel
- klik hier voor een specimen (uit het repertorium)
- klik hier voor een voorbeeld van de index
Voorraad: (in boekvorm uitgeput) Voor een gepersonaliseerde PDF-versie (€ 20) mail naar petrus.uncius@gmail.com.
In dit boek worden een 400-tal edelen, leenmannen en notabelen van Vlaanderen uit de eerste helft van de 16de eeuw geïdentificeerd. Dit aan de hand van lijsten uit 1515, 1542 en 1552. De eerste lijst betreft edelen en notabelen van het Brugse Vrije 1515-1524. De tweede lijst, opgemaakt binnen dezelfde administratie, richt zich op heel Vlaanderen, 1542 en later.
De derde en meest uitgebreide lijst zijn officiële documenten uit de administratie van Maria van Hongarije (zuster van keizer Karel), landvoogdes der Nederlanden en betreffen de oproeping van de edelen uit diverse steden en kasselrijen van Vlaanderen voor de oorlog van 1552 tegen Frankrijk. Vele van de deellijsten vermelden erg interessante biografische gegevens. De documenten bevatten ook 22 originele brieven waarin een opgeroepene uiteenzet waarom hij denkt te kunnen worden vrijgesteld van oorlogsdienst. Van één persoon vonden we ook zijn originele persoonlijke oproepingsbrief. Alle documenten zijn steeds in extenso getranscribeerd (en met korte samenvattingen).
Na een korte voorstelling van de lijsten, worden deze eerst geconfronteerd met enkele eigentijdse lijsten van edelen bij de Blijde Inkomsten van Karel V en Philips II, een lijst van edelen voor een vergadering in Valenciennes (1540) en de aanwezigen bij de troonsafstand van keizer Karel (1555).
Het grootste deel van dit werk is gewijd aan het repertorium van de personen. 84% van de personen konden worden geïdentificeerd. Zij werden voorzien van een korte biografie die ook de verwantschapsrelaties aangeeft met andere personen uit de zelfde of andere lijsten.
Deze biografieën zijn geïllustreerd met 45 illustraties, waaronder portretten van personen (schilderij of tekening) en tekeningen of foto's van grafmonumenten.
In bijlage zijn er ook namenlijsten voor stad Antwerpen (44 personen), graafschap Holland (94 p.) en stad en kasselrij Douai (24 p. met beperkte identificaties).
Last but not least bevat het boek ook een index op de namen van de personen en echtgenote(s), ev. moeder en voornaam vader.
Dit werk vormt een vervolg op onze boeken: Edelen en leenmannen van Vlaanderen 1437 (verschenen in 2010) en Edelen, leenmannen en vorstelijke ambtenaren van Vlaanderen, 1464 – 1481 – 1495 (verschenen in 2012), die gelijkaardige identificaties bevatten voor honderden personen uit de 15de eeuw.
Met dit nieuwe boek is opnieuw een "Who's who" van de edelen, leenmannen en notabelen in de Vlaamse samenleving, nu voor de eerste helft van de 16de eeuw, d.i. de tijd van keizer Karel, beschikbaar.