De familie de Castro y Toledo en het genealogisch-heraldisch werk van hun leden

P.A. Donche
petrus.uncius@gmail.com

Verschijningsdatum: december 2018

Het boek is een uitgave van en kan besteld worden bij:

In 1603 werd Diego de Castro (° 1583, San Cebrián de las Amayuelas, Oud-Castilië), na een militaire opleiding in Noord-Italië, toen deel van het Spaanse wereldrijk, naar de Nederlanden gestuurd en gestationeerd te Philippeville. In 1618, inmiddels van soldaat opgeklommen tot luitenant, huwde hij er Joanna Lopez de Toledo, dochter van een Spaanse generaal gesneuveld in Manilla. In 1627 werd hij gouverneur van het fort Sas-van-Gent, een bolwerk in de verdediging van de Spaanse Nederlanden tegen de Protestanten uit het Noorden. In 1630 kocht hij de dorpsheerlijkheid van Berlare, een kleinere heerlijkheid Bareldonk en nog tal van andere onroerende bezittingen in de streek. Hiermee had hij zich voorgoed verankerd in Vlaanderen.

Diego's nageslacht verspreidde zich over Oost-Vlaanderen: Dendermonde, Gent, St.-Niklaas, Waasmunster en Oudenaarde. Zij werden er een adellijke familie. Dit boek volgt hun volledige afstamming tot het begin van de 19de eeuw. Van oorsprong militair richtten ze zich algauw op openbare functies: schepen van het Land en de stad Dendermonde, schepenen van het Land van Waas of schepen en burgemeester van de stad Oudenaarde. Anderen waren advocaat bij de Raad van Vlaanderen te Gent, griffier te Lokeren, kloosterling, priester of kanunnik.

Een telg uit St-Niklaas, bewoner van het Castrohof was Frans-Jozef de Castro jr. (1688-1766). Hij was heel erg geïnteresseerd in familiekunde en in plaatselijke geschiedenis. Hij kopieerde of stelde zelf tal van stambomen en kwartierstaten op van vooral Oost-Vlaamse families. Hij schreef ze neer in vele zeer verzorgd geschreven en prachtig geïllustreerde handschriften. Hij noteerde grafschriften en tekende wapenschilden op en stelde daarnaast ook een gedetailleerde historische kroniek van het Land van Waas samen. Twee van zijn aanverwanten volgden hem, op bescheidener schaal, na: Eugenius Ignatius, kanunnik van Gent St.-Baafs in de genealogie en heraldiek en Jacob Antoon, priester te Waasmunster voor een kleine historische kroniek.

In het tweede deel van ons boek worden al deze handschriften in detail gerepertorieerd. Frans Jozef de Castro's schoonzoons gaven na zijn dood ook een deel van zijn genealogieën en kwartierstaten in druk uit, maar hun projecten werden niet voleind. Het feit dat zij dit alles anoniem uitgaven gaf aanleiding tot 250 jaar bibliografische verwarring over het auteurschap maar dit is nu helemaal uitgeklaard.

In een laatste hoofdstuk beschrijven we de uitgebreide correspondentie over genealogie en heraldiek die zijn verwante Eugenius Ignatius bewaarde en die ons een mooie inkijk geeft in het 'genealogische bedrijf' van de 18de-eeuwse genealogen in de Zuidelijke Nederlanden.